In de winter van 2008/2009 zijn de plannen gemaakt voor de aanbouw van een tropische veranda aan de zuidkant Het hout wordt afgeleverd van ons huis. Na lang zoeken en informeren over de te gebruiken materialen zijn we uiteindelijk op tamme kastanjehout uitgekomen voor het grootste gedeelte van de veranda. Alleen de vloer wordt gemaakt van geïmpregneerd tuinhout. Om het geheel een tropische uitstraling te geven is gekozen voor ruw hout en is niet bezuinigd op de dikte van de palen. Tamme kastanje is hier uitermate geschikt voor, het is duurzaam, betaalbaar en in veel ronde grove maten te verkrijgen. De 6 verticale staanders waarop het dak rust hebben een diameter van 20 cm op het dunste gedeelte. De overige palen voor de dakconstructie zijn 15 cm diameter en de overige palen voor o.a. het hekwerk zijn 6 tot 10 cm diameter. De totale afmetingen bedragen 6.5 bij 3 meter. Nergens is gebruik gemaakt van een waterpas. De stammen zijn grillig en dit wilden we juist over laten komen in het geheel. Het dak bijvoorbeeld is absoluut niet vlak, maar zolang er niet teveel water op blijft staan is dit geen probleem.

De eerste klus die geklaard moest worden was het Staander in het beton graven van 6 grote gaten van De vier hoekpilaren staan 80 cm diep waarin de verticale staanders geplaatst moeten worden. De 4 meter lange palen zijn vervolgens met 2 personen erin gezet en op het oog rechtgezet en geschoord. Per paal zijn er vervolgens een halve kruiwagen oude bakstenen en 3 zakken beton ingegaan.De vloer in de woonkamer De basis voor de vlonder is gelegd is verhoogd ten opzichte van de tuin en we wilden graag een vlakke doorloop. Dit houdt in dat de vlonder Langzaam begint de vlonder vorm te krijgen van de veranda zo’n 20-25 cm boven de grond uit moest komen. De volgende klus was dus om hier de constructie voor te maken. In totaal zijn er een stuk of 40 hardhouten paaltjes in de grond aangebracht met daaronder halve stoeptegels tegen het verzakken. Tussen deze paaltjes zijn vervolgens weer dwarsbalken geplaatst om het geheel de benodigde stevigheid te geven. Toen dit er eenmaal netjes in lag kon begonnen worden met het aanbrengen van de vlonderplanken.

Toen dit er eenmaal in Alvast een beetje aankleding voor de sfeer lag zijn we verder gegaan met het aanbrengen van het hekwerk. Het verhoogde deel is bedoelt als “hangplek” maar of dit blijft is nog onzeker omdat het zicht erdoor wordt vermindert. Er zijn twee openingen waar nog poortjes in gemaakt gaan worden. Ondertussen is ook de onderkant dicht gemaakt en is er een enkele trap gemaakt voor de instap. Eigenlijk is het onderste gedeelte nu klaar, alleen het dak moet nog even gedaan worden.

De verticale staanders zijn eerst op de juiste lengte afgezaagd met een V erin om Nu alleen het dak nog dichtmaken vervolgens met 4 man 2 De veranda bij nacht dragers erop te leggen van 7 meter lang en 15 cm diameter (dunste deel). Daar bovenop zijn weer 7 stammen opgegaan van 15 cm diameter. Deze hele constructie is vervolgens vastgezet met flinke stukken RVS M10 draadeind. De laatste grote klus is het aanbrengen van het dak. Hiervoor worden kastanje schaaldelen gebruikt die tegen Veranda klaar en ingericht elkaar gelegd worden. Hierdoor krijgt ook het dak een mooie grove uitstraling. Aangezien de schaaldelen erg variërend zijn hebben we ze hier en daar wat moeten bijzagen om niet al te grote kieren tussen de delen te krijgen. Uiteindelijk is het dak nog bedekt met dakleer om het waterdicht te maken.