Iedereen is wel bekend met de gember uit keuken afkomstig van de Zingiber officinale. De gember plantenfamilie is echter zeer groot en bestaat uit verschillende geslachten met in totaal ruim 1300 soorten. Een aantal van deze soorten komen uit wat koelere gebieden van o.a. de Himalaya en kunnen zodoende prima in Nederland in de tropische tuin worden toegepast. Het mooie blad, gecombineerd met een aparte bloei en geur zorgen voor een waar tropisch effect.

Gembers houden van een humusrijke, goed doorlatende grond welke in het groeiseizoen voldoende vochtig moet zijn. De standplaats wisselt erg per soort, van schaduw tot volle zon. De plant groeit in het voorjaar op uit de ondergrondse rhizomen. Van sommige soorten kunnen deze gedurende de winter in de volle grond gelaten worden indien er een flinke mulchlaag wordt aangebracht. Belangrijk hierbij is dat de bodem voldoende waterdoorlatend is om rotting te voorkomen. Uiteraard is het veiliger om in het najaar de rhizomen uit te graven en koel en droog te overwinteren. In het voorjaar kunnen deze dan weer opgepot worden om later weer in de tuin over te zetten.

De meest interessante geslachten zullen hieronder kort behandeld worden.


Alpinia
Alpinia 
zerumbet variagatedAlpiniaís groeien vrij recht omhoog tot een hoogte variŽrend van 30 cm tot 4 meter. De bladeren zijn elliptisch van vorm en veelal vrij dik en groen. De planten verlangen veel licht maar direct zonlicht is het beste te vermijden. De meeste soorten bloeien op meerjarige stelen dus in de winter bovengronds laten afsterven zal in dat geval het komende jaar niet tot bloei leiden.
Costus
Costus speciosus Costus is een tropisch geslacht van 150 soorten. De steel groeit als een spiraal met daaromheen de bladeren. De variaties met betrekking tot hoogte, groeiwijze, blad- en bloemkleur zijn enorm. Van een aantal soorten, zoals de C. erythrophyllus, is de bovenkant van de bladeren groen en de onderkant rood van kleur. Aangezien het echte tropische planten zijn dienen de rhizomen in het najaar uit de grond gehaald te worden om ze koel en droog op te bergen. In het voorjaar kunnen die dan weer bijtijds opgepot worden. De meeste soorten prefereren een halfschaduw plaats.

Curcuma
Curcuma cordata Curcumas zijn afkomstig uit tropisch AziŽ en het geslacht bestaat uit zo'n 80 soorten. De bloem van de meeste Curcumas bevindt zich laag boven de en zodoende worden de planten meest gebruikt vanwege het mooie blad. De rhizomen kunnen, mits op een droge goed doorlatende plaats, in de winter in de grond blijven. Een mulchlaag is hierbij wel aan te bevelen. In tegenstelling tot de meeste andere gembers verdragen de meeste Curcumas meer zon. De hoogte kan variŽren van 30 cm tot ruim 2 meter.

Globba
Globba winitii purple king Het geslacht Globba bestaat uit zoín 100 soorten en wordt vaak aangedacht met de naam ďdancing ladyĒ die duidt op de veelal schitterende, hangende bloeiwijze. Alle soorten komen oorspronkelijk uit AziŽ. De meeste soorten worden met 60 tot 90 cm niet erg hoog. In de winter sterven ze bovengronds af en de meest veilige keuze is om de rhizomen uit te graven en droog te overwinteren. Het kan soms lastig zijn om ze in het voorjaar te laten ontwaken en groeien ook minder snel dan de meeste andere gembers. Bij voorkeur plaatsen op een lichte maar wel schaduwrijke plaats. Niet de makkelijkste plant dus maar zeker de moeite waard om te proberen.

Hedychium
Hedychium densiflorum stephen Het meest geschikte, en daardoor ook meest bekende geslacht voor in de nederlandse exotische tuin is zondermeer de Hedychium. Veel soorten groeien van oorsprong op vrij grote hoogte in delen van AziŽ waardoor ze redelijk geschikt zijn voor ons klimaat. Het grootste gevaar is toch weer rotting van de grote rhizomen gedurende onze natte winters maar door ze in goed doorlatende grond te plaatsen en bovengronds eventueel af te dekken met een glasplaat is de kans groot dat ze de winter overleven. Bij voorkeur worden ze geplaats in de volle zon of eventueel in de halfschaduw en mogen in het groeiseizoen overvloedig bewaterd worden. Sommige soorten kunnen uitgroeien tot pollen met een hoogte van 3 meter. De bloemen zijn veelal oranje-geel en afhankelijk van het soort zal de bloei plaatsvinden tussen juli en november. Meer informatie over hedychiums kan gevonden worden op onze speciale Hedychium pagina

.