Onze tuin is gelegen in de kop van Noord-Holland. Klimatologisch is dit een redelijk goede plaats voor het aanleggen van een exotische tuin. De wind kan soms spelbreker zijn en beschadiging veroorzaken aan de planten. Aan de andere kant blaast de wind in het winterseizoen de speren van onder andere de palmen sneller droog en zou daarmee de kans op speerrot verkleinen. Uiteraard is de kans op vorstschade aan de kust veel kleiner dan in het binnenland. In de winter van 2008-2009 bijvoorbeeld is het in het zuidoosten een paar nachten -20 graden geweest terwijl het bij ons niet kouder is geweest dan -8 graden. Maar ook bij deze temperaturen is bescherming soms al noodzakelijk.

Ons huis is vrijstaand op een kavel van 850m2, midden op het Noord-Hollandse platteland. De achtertuin, waar het merendeel van onze exotische planten staan is ongeveer 450m2 en gericht op het zuiden. Onze buren hebben aan de westzijde van onze tuin een grote schuur. Wind uit het westen en noorden wordt dus behoorlijk gebroken. Zuidwesten winden waaien daarentegen flink door de tuin, vandaar dat de zuidwest kant is voorzien van Bamboe en Eucalyptus om de wind te breken voor de rest van de tuin. Dit moet momenteel nog flink groeien maar de verwachting is dat in het najaar van 2011, als de stormen weer kunnen komen, de wind uit die hoek ook al een beetje wordt gebroken.

In 2007 hebben we het begin gemaakt met het aanleggen van onze tuin. Momenteel zijn we nog steeds bezig met nieuwe dingen en aanpassingen. De hele aanleg staat per jaar beschreven. Gebruik voor het bekijken hiervan het menu aan de linkerzijde of bekijk de slideshow voor een eerste impressie.

Jonge Albizia in onze tuin