Het jaar 2011 beloofd voor ons weer een mooi jaar te worden aangezien we in juni onze tweede zoon verwachten. Helaas eindigd 2010 wat Washingtonia robusta na de winter minder goed met in december al vrij veel vorst en sneeuw. De laagste temperatuur die ik gemeten heb was -7C. Op zich valt dit nog mee maar aangezien het nog maar december is staan er mogelijk nog een paar lange winter maanden te wachten. Achteraf gezien is het gelukkig Brahea armata uit de winterbescherming meegevallen want de winter heeft zich in januari en februari eigenlijk nauwelijks meer laten zien. Het gevolg is dan ook dat de meeste planten goed de winter doorgekomen zijn. De enige planten die duidelijk een tik gehad hebben deze winter zijn de in 2010 aangeplantte Trachycarpus wagnerianus, een kleine Tetrapanax papyriferus "steroidal giant", een Washingtonia robusta, Acacia nanodealbata en één van Cordyline australis de grote T. fortunei's. Van die laatste was het wel te verwachten aangezien deze de zomer van 2010 al vreemd begon te doen door hele kleine bladeren aan te maken. De Tetrapanax is alleen bovengronds afgestorven en liep in het voorjaar al weer snel uit met nieuwe scheuten. De Acacia nanodealbata staat op een warme plek. Het onderste deel van de ruim 2 meter hoge plant was voorzien van een stromat, tot ongeveer een meter hoog. Alles daarboven is afgestorven maar alles binnen de stromat is in het voorjaar alweer snel aan de groei gegaan.

De Musa basjoo's had ik deze winter voor het eerst dik ingepakt met stro maar dit heeft blijkbaar toch de vorst niet buiten kunnen houden aangezien alle stammen tot snot waren omgetoverd. voor komende winter maar eens zien hoe we dit dan gaan doen. Uiteindelijk zijn ze wel allemaal weer gaan uitlopen maar echt groot zijn ze niet geworden. De Butia capitata die in de winter van '09-'10 speerrot had opgelopen en pas laat in 2010 weer wat groei vertoonde is met ruime bescherming ook goed de winter doorgekomen. Helaas is de groei dit jaar toch nog erg beperkt gebleven.

Het voorjaar, en dan met name april, liet zich van zijn beste kant zien met volop zon, hoge temperaturen en nauwelijks neerslag. Deze trend zette zich ook door in mei, en dan met name wat betreft de neerslag dus sproeien van de tuin was dit jaar al vroeg nodig. Helaas volgde er Nieuw aangelegd stukje gras met beplanting erom Nieuw aangelegd stukje gras met beplanting erom na het mooie voorjaar een in mijn ogen slechte zomer. De neerslaghoeveelheden waren enorm en de temperaturen in het algemeen erg laag. In april zijn we begonnen met de aanleg van een stukje gras rechts achterin de tuin. Dit geeft in het geheel wat rust, is mooi om met beplanting tegenaan te werken en met een klein bistro setje hebben we zo een heerlijk plekje gemaakt om s'avonds nog lekker te zitten. Dit is zo goed bevallen dat we het volgens jaar nog een stukje willen uitbreiden richting het midden van de tuin.Ondertussen staat de augurkenstruik, Decaisnea fargesii, Decaisnea fargesii in bloei al volop in bloei. Hoewel er een groot aantal bloemen aan gezeten heeft zijn er later in het jaar maar enkele vruchten aangekomen. Ik heb begrepen dat er eigenlijk twee exemplaren nodig zijn voor een goede vruchtafzetting vandaar dat we er nog maar eentje bij gekocht hebben. Behalve deze zijn er in het voorjaar natuurlijk ook weer andere nieuwe planten bijgekomen, waaronder:

Alocasia Agave montana (eigen kweek)Nieuwe aanplant Opuntia engelmanii en Yucca torreyit Hesperaloe funifera (eigen kweek) Opuntia engelmanii (eigen kweek) Yucca toreyii (eigen kweek) Dicksonia antarctica Fremontodendron californicum (kuip) Yucca aloifolia purpurea Cornus kousa Decaisnea fargesii Musa ornata

De Cautley spicata is enorm uitgebreid sinds ik hem in 2010 heb aangeplant en heeft volop gebloeit. Mijn Hedychium waarvan ik de naam niet weet (hybride?) is weer eens zeer betrouwbaar gebleken. Reeds als april kwamen de eerste scheuten boven de grond. De grote plant is al vroeg en uitbundig gaan bloeien en heeft zelfs wat zaad afgezet. Enkele afgestoken knollen (2010) zijn zonder bescherming in de tuin de winter prima doorgekomen. Een harde jongen dus deze Hedychium. De Phyllostachys bisetti's hebben het dit jaar slecht gedaan. Eigenlijk zijn ze vergeleken met vorig jaar niet verder de hoogte in gegaan. De grote Fargesia rufa heb ik uit de tuin verwijderd, deze werd me te breed. zodoende is er weer een mooi plekje vrij gekomen voor wat bananen; dit jaar is er op die plek een Ensete ventricosum "maurelli" gekomen.

Uiteraard is het onderhouden van onze tuin een behoorlijk tijdrovend klusje maar gelukkig heb ik zo af en toe goede hulp van onze zoon. Ook mag hij af en toe even poseren voor een Onze zoon helpt met sproeienleuke foto.Onze zoon Timo onder het blad van een Colocasia Het gedeelte rondom het nieuw aangelegde grasveldje is in de loop van het seizoen steeds mooier geworden. De nieuwe Dicksonia antarctica heeft al een mooie volle kroon gekregen en de twee grote Musa sikkemsis steken nu met zo'n 3 meter bijna boven de hoge coniferenhaag uit. Ook de Tetrapanax mag met zo'n 220 cm hoogte geen kleintje meer genoemd worden. Als je de ruimte hebt is dit toch één van de meest imposante planten.

Om wat meer hoogte in de tuin te krijgen en zodiende een wat meer bos-achtig jungle gevoel zijn er in de zomer nog een aantal jonge struiken/bomen aangeplant, namelijk: Broussonetia papyrifera, Magnolia tripetala, Chitalpa tashkentensis, Kalopanax septemlobus en Cornus controversa> Hierdoor wordt er hopelijk een beter microklimaat gecreëerd in de tuin door schaduw en wat luwte.

In augustus hebben we ons terras nog vernieuwd. Het oude Het nieuw aangelegde terrasterras bestond uit grondtegels en hoezeer je ook je best doet daarmee krijgt het geheel nooit een exotische uitstraling. Na veel zoekwerk zijn we op Turks marmer uitgekomen en daarin hebben we nog 4 grote leistenen verwerkt. Toen dit af was hebben we ook maar direct een knappe tuinset gekocht om het geheel pas echt af te maken. Wat een verbeterig is dit!

Tot slot nog even wat willekeurige foto's uit 2011 en een foto, genomen vanaf het dak van ons dakkapel (15/09/2011).

Colocasia Pink China Een gouden combinatie, Fatsia met bamboeJungle tuin Jungle tuinCautleya spicata C15:10 18-2-2012olocasia ruffles


Jungle tuin Jungle tuinFoto genomen vanaf het dak van het dakkapel