De vrij koude winter van 2008-2009 is in het niet gevallen bij de winter van 2009-2010. Niet alleen de langdurige koude is opvallend van deze winter maar ook de enorme hoeveelheden sneeuw die er gevallen zijn. Bij ons in de Noordkop is de winter Schade aan Chamaerops humilis halverwege december 2009 ingevallen en heeft tot ongeveer eind februari geduurd. Meerdere nachten is de temperatuur onder de -12°C gezakt. Op zich zijn dit temperaturen die voor veel exoten nog net op het randje zijn maar de lange duur van de vorst is waarschijnlijk de veroorzaker geweest van veel schade bij ons in de tuin. Zoals gezegd is ook de hoeveelheid sneeuw erg opvallend geweest. Meerdere keren is er een sneeuwdek gevallen van 5-12 cm en meestal bleef dit nog lang liggen ook. Geen grote ramp voor de exoten aangezien sneeuw goed isoleert maar met name voor de Trachycarpus fortunei's was het gewicht van de sneeuw soms teveel voor de bladstelen.

De koude winter van 2009-2010

De T. fortunei's hebben zoals gezegd wat te lijden gehad onder de sneeuw maar ook de langdurige koude in combinatie met de wind heeft veel schade aan de bladeren aangebracht. Parajubaea aan het herstellen Ondanks dit zijn ze zonder enige bescherming de winter door gekomen en zijn Trachycarpus fortunei met veel bladschade nu (juni) volop aan de groei en hebben al 3 a 4 bladeren aangemaakt. Een kleiner exemplaar die vol in de wind stond heeft speerrot opgelopen en is uit de tuin verwijderd. Ook de twee butia's hebben speerrot opgelopen, ondanks de bescherming. Van de de kleinste zijn alle bladeren bruin geworden en ook deze is verwijderd en vervangen door een Phoenix canariensis. Deze is minder winterhard maar wat makkelijker te beschermen en minder gevoelig voor speerrot. De Washingtonia robusta's zijn met hele goede bescherming allen door de winter gekomen, wel met wat bladschade en eentje komt maar heel langzaam weer op gang. Een nieuw aangeplantte Parajubaea Torallyi var. torallyi heeft veel bladschade opgelopen maar is toch al weer aan de groei. Grote tegenvallers deze winter waren toch de Yucca rostrata met koprot Pauwlonia tomentosa Chamaerops humilis. Hoewel behoorlijk vorstbestendig hebben de twee grootste exemplaren, die het beste waren ingepakt, speerrot opgelopen op zowel de hoofdstam als alle kleine stammetjes. Dood zijn ze niet want enkele kleine stammetjes lopen al weer wat uit. Opvallend is dat een kleiner exemplaar, die ook nog eens in de zomer is verplaatst, geen speerrot heeft opgelopen. Wel waren alle bladeren bruin maar de groei zit er alweer goed in. De vermoedelijke oorzaak is te dicht inpakken van de grote exemplaren waardoor juist vocht een belangrijke rol gaat spelen. De kleine was slechts met wat stro ingepakt, iets wat goed luchtend is en blijkbaar werpt dit zijn vruchten af. Alle palmzaailingen die in de zomer geplant zijn hebben de winter niet overleefd.

Ook is er een slachting geweest onder de Eucalyptus. Van de 4 gunni's is er slechts één over en ook de archeri en de nitens hebben het niet overleefd. Waarschijnlijk is ook hier de duur van de vorst in combinatie met de uitdrogende wind de boosdoener. Ondertussen zijn er al weer wat eigen gekweekte niphophylla's, pauciflora's en parfivolia's aangeplant samen met wat gekochte gunni's. Andere slachtoffers van deze winter zijn: Enkele agaves, Fascicularia's (één dood, twee met koprot), Phormiums (alle blad verloren maar de meeste lopen weer uit), Dianella tasmanica (alle blad verloren maar lopen weer uit) en de Yucca rostrata met koprot maar deze lijkt wel weer wat uit te lopen.

Sommige Fatsia's hebben ook wat schade maar herstellen hier weer goed van, evenals enkele Yucca's. De Bletilla striata's lijken het ook wat zwaar gehad te hebben want er is dit jaar nauwelijks bloei.

Gelukkig zijn er ook weer een heleboel meevallers. Alle Albizia julibrissin is en blijft een topper bamboes zijn goed de winter doorgekomen en zijn volop aan de groei. Ook de Albizia julibrissin Dracunculus vulgaris met bloemknop is zonder enige vorm van bescherming de winter doorgekomen; dit blijft een topper. De 3 Callistemons rigidus zijn met een mulchlaag van stro ook prima de winter doorgekomen, althans het deel onder de mulchlaag. Alle lange takken zijn wel afgestorven. Ook de volgende soorten zijn zonder problemen de winter doorgekomen: Campsis radicans, Opuntia's, Liriope muscari "Ingwersen", Sauromatum venosum, Dranunculus vulgaris (kwamen al in december boven de grond dus de uitlopers voorzien van een flinke mulchlaag), Hedychium spicatum, Musa basjoo, Tetrapanax papyrifera steroidal giant (jong exemplaar, wel beschermd), Crinum powelii en alle Roscoea's.

In het voorjaar Onze kas is eindelijk de kas gebouwd met een oppervlak van 16 m2 en twee automatische ramen. De kas is gemaakt van dubbel polycarbonaat en een dubbel glazen schuifpui en staat tussen twee garage muren. S'winters zal deze vorstvrij gehouden worden dmv een gaskachel met thermostaat.

Na de koude winter is ook het voorjaar hier in de Noordkop niet warm verlopen. Alles lijkt een behoorlijke achterstand te hebben ten opzichte van vorig Bamboe loopt goed uit jaar. Gelukkig gaan de meeste palmen nu wel goed aan de groei, evenals de bamboes die volop nieuwe scheuten aanmaken. De laat in 2009 aangeplantte Phyllostachys vivax aureocaulis was nog niet begrensd met rhizoomfolie maar maakt al meerdere nieuwe halmen aan op flinke afstand van de hoofdplant. Dus maar snel een Phylostachys bissetti met uitlopers rhizoombegrenzer aanleggen. De Dranunculus vulgaris staan nu flink hoog en eentje gaat er binnenkort bloeien. Ook van de Sauromatum venosum staan er 4 bloemknoppen boven de grond. Herstel is nu ook duidelijk te zien bij de Phormiums, de Fatsia's en de Dianella tasmanica. Ondertussen zijn er weer jonge exemplaren aangeplant van Coleus, Ricinus communis, Amaranthus, palmzaailingen, Thunbergia alata, Datura en opgepotte Canna's, hedychiums, Colocasia esculenta en de black magic variëteit, Eucomis enz.

Enkele nieuw aangeschafte planten dit jaar zijn:
Nieuwe Bismarckia nobilis Trachycarpus wagnerianus (stam ongever 1 meter)
Brahea armata (stam ongeveer 10 cm)
Bismarckia nobilis (stam ongeveer 10 cm)
Chamaerops humilis
Opuntia's
Cordyline's
Decaisnea fargesii
Asimina triloba
Athyrium nipponicum 'Metallicum'
Colutea arborescens
Aralia elata
Aspidistra elatior
Nieuwe Phoenix canariensisNieuwe Brahea armata Acacia nanodealbata
Cautleya's
Diverse Colocasia's ("Pink China", "Dark stem", "ruffles", "Nancy's revenge", "Black water", "Jack's giant"
Albizia julibrissin "summer chocolate"
Diverse varens
Indigofera pseudotinctoria

Verder zijn er in de tuin gegaan (eigen kweek):
Caesalpinia gilliesii
Eucalyptus
Alpinia caerulea
Zingiber rubens
Musella lasiocarpa
Asclepias currassavicaNieuwe Cordyline indivisa Uitbreiding cactussen

Terugblik 2010 (dd eind november)

De Albizia julibrissin en Parajubaea die het in het begin van het jaar goed leken te doen hebben blijkbaar toch een flinke dreun gehad tijdens de winter want op een gegeven moment stopte de groei nagenoeg geheel. Beide heb ik uitgegraven en opgepot omdat ze in deze slechte staat waarschijnlijk niet de volgende winter buiten gaan overleven. Opvallend was dat het wortelgestel van de Parajubaea zwaar was aangetast. Verder hebben de Musa basjoo's het dit jaar ook niet goed gedaan. Ik laat ze altijd tot aan de grond terugvriezen en meestal komen ze dan goed terug. Dit jaar zat de groei er echter niet goed in. Één basjoo had ik binnen in pot overwinterd maar is ook het hele jaar eigenlijk niet goed aangeslagen. Één van de Trachycarpus fortunei's vertoont wat vreemd gedrag. In de loop van de zomer begon deze steeds kleinere bladeren te maken en lijkt nu meer op een T. wagnerianus. De oorzaak hiervan is niet bekend.

De grote Butia captitata heeft de hele zomer niets gedaan na het oplopen van speerrot maar heel laat in het jaar kwam er toch een nieuwe speer te voorschijn. Aangezien de palm nog steeds verzwakt is zal hij komende winter extra goed beschermd worden. De teruggevroren Phormiums en Dianella tasmanica zijn nagenoeg allemaal weer flink aan de groei gegaan evenals de Yucca rostrata die koprot had opgelopen. Ook de vorig jaar aangeplantte Tetrapanax is ondertussen al aardig spectaculair aan het worden en de meeste bamboes zijn nu goed aangeslagen. De in het voorjaar gekochte Acacia nanodealbata is in de zomer de volle grond in gegaan en is van een plantje van 20 cm uitgeroeid tot zo'n 2 meter.

Er zijn twee druiven (muscat blue) aan weerskanten van het terras aangeplant die volgend jaar over het terras geloodsd gaan worden voor een leuk mediteraan effect.

Dit jaar heb ik de winterbescherming voor de palmen wat beter aangepakt. De Phoenix canariensis, Washingtonia robusta's, Butia capitata en Brahea armata hebben allen een bouwwerk om zich heen met daarover 3 lagen bubbeltjesplastic. Één zijde is voor de helft open gelaten voor voldoende ventilatie maar mocht de kou er goed inkomen dan kan deze snel dichtgemaakt worden. Bij elke palm liggen één of meerder lichtslangen voor wat extra warmte. Verder worden de Chamaeropsen, cactussen, palmzaailingen en hedychiums vooral droog gehouden. Mocht het echt heel koud worden kan ik altijd nog kijken wat ik nog meer kan doen. Gezien de tegenvallende groei van de Musa basjoos dit jaar heb ik er nu maar drie ingepakt door er gaas omheen te zetten (ongeveer 80 cm diameter) en dit heb ik opgevuld met stro. De bovenkant is afgedekt om regenwater weg te houden en de oostkant is ook met plastic dichtgemaakt om de koude vrieswind eruit te houden. De vierde basjoo is uitgegraven omdat die volgend jaar een andere plek krijgt. De verwarming in de kas is ook aangelegd, op de laagste stand wordt het met de gevelkachel al snel een graad of 10 als het buiten enkele graden vriest.