De meeste planten hebben de relatieve koude winter van 2008/2009 goed Albizia julibrissin in bloei overleefd. Één van de Washingtonia robusta’s heeft speerrot opgelopen maar is daarvan wel langzaam hersteld. De Washingtonia robusta 
die de winter goed heeft doorstaanTwee hele kleine Chamaerops humilis hebben het niet overleefd evenals alle Canna’s die in de grond gebleven zijn en de Agave americana is ondanks het afdakje ook niet door de winter gekomen. De grote meevallers van dit jaar zijn o.a. de De Cordyline in 
combinatie met Colocasia en PhyllostachysFatsia japonica’s en de Albizia julibrissin die zonder bescherming geen krimp hebben gegeven. De Albizia is uiteraard nog steeds vrij klein maar is in vergelijking met vorig jaar al flink gegroeid, zowel in omvang van de kroon als in de diameter van het stammetje. In het najaar had ik de Typhonium venosum Phormium tenax atropurpureum in bloei knollen uitgegraven maar blijkbaar waren er een paar kleine achtergebleven, nota bene op de natste plek van de tuin, maar in het voorjaar kwamen zelfs die braaf weer op. Enkele andere soorten die het goed hebben gedaan zonder enige vorm van bescherming zijn Yucca rostrata, diverse phormiums, olijfboompjes, Callistemon rigidus, Liriope muscari “Ingwersen” en de Cordyline zuidland en groenland waarvan er eentje volop is gaan bloeien. De twee Abutilon megapotamicum zijn bovengronds afgestorven maar liepen in het voorjaar alweer snel uit om uiteindelijk gewoon weer te gaan bloeien.

In de loop van de zomer is duidelijk de groeikracht van vele exoten naar voren gekomen, onderstaande foto’s laten dat duidelijk zien. Links zien we de 3 Trachycarpus fortunei’s met wat lage bamboe, phormium, Liriope, Heleborus en Fatsia japonica. In het midden is een foto te zien die half augustus gemaakt is met Ricinus communis, Ensete ventricosum “Maurelli”, Paulownia tomentosa, Typhonium venosum, Canna musafolia red en Canna “Prinsenhof”. Duidelijk is ook te zien hoe de Trachycarpus fortunei’s nu zijn aangeslagen. De rechter foto laat het achterste deel van de linker foto zien met 2 soorten Eucalyptus, Phyllostachys bisetti, Liriope, Eucomis en de schitterende Colocasia esculenta.
De tuin in het vroege voorjaar van 2009 Enorme groei in de jungle Enorme groei in de jungle deel 2

Jonge uitlopers Fargesia rufa Na de grote aanleg van vorig jaar staan er voor 2009 al weer wat nieuwe dingen in de planning. In de tuin ligt een oude fundering die bijna onmogelijk te verwijderen is. Op zich is dit geen probleem, grond erover en er is niets meer van te zien. Echter, één deel van de fundering heeft ook een betonnen bodem, enkele centimeters onder de grond. Door de dunne laag grond is het onmogelijk hier iets te planten. Daarom hebben we maar besloten om de rand van de fundering hier op te metselen en op te vullen met grond. Op deze manier kan er toch het één en ander groeien.

Beginnende bloei Liriope muscari Ingwersen De plaatsing van de vijver in het droge gedeelte beviel toch niet zo goed. Vandaar dat we besloten hebben om deze te verplaasten naar achteren, schuin onder de grote Butia capitata. In dit gedeelte hebben we ook meteen het grind verwijderd om dat we het jungle gedeelte toch wat willen uitbreiden. Tevens hebben we een kleine waterval bij de vijver gemaakt. Elektra voor de vijver moet nu nog wel verplaatst worden en water (pomp) moet nog steeds aangelegd worden. Het idee is om water uit de sloot te pompen en het overtollige water via een slang weer terug te leiden naar de sloot.

De plaatsing van sommige sproeiers beviel ook niet erg. Bij inschakelen komen de sproeikoppen ongeveer 20 cm uit de grond en draaien tijdens het sproeien rond. Dit houdt in dat er in een flinke straal rond de sproeiers eigenlijk geen hoge planten gebruikt kunnen worden. Dit is een flinke belemmering voor de beplantings-mogelijkheden en was voor ons de reden om een aantal sproeiers te verplaatsen naar de rand van de tuin en om ze op grotere hoogte te plaatsen zodat ze overal overheen sproeien.

Het grootste geplande project voor dit jaar is het bouwen van een veranda. Aan het huis, op de achterzijde hebben we een grote schuifpui. Hiervoor wordt een veranda aangebouwd van 6.5 meter breed en 3 meter diep. De bouw van de veranda staat hier uitgebreid beschreven.

Het plan was om dit jaar nog een Butia sp. gigantea te gaan plaasten maar bij de enige leverancier waar ik ze heb kunnen vinden hebben ze de winter van 08/09 niet overleefd. In plaats daarvan is er Verhoging met oa de Parajubaea T. var. T. nu een kleine Sabal x Riverside gekomen en een Parajubaea Toryalli var. Toryalli. Helaas is de riverside niet goed aangeslagen waardoor ik genoodzaakt was deze weer uit te graven en op te potten. Vanaf het begin werd de speer langzaam bruin en uiteindelijk heb ik die er ook uit kunnen trekken. Het goede nieuws is dat de Sabal wel flink geworteld had dus er is nog hoop. De Parajubaea (zie foto) heb ik vrij laat aangeplant in de verhoogde border omdat deze niet van natte voeten houdt gedurende de winter. Dit deel van de verhoogde border heeft geen bodemplaat zodat de palm vrij kan wortelen. De groei zat er direct al goed in maar komende winter zal deze flink wat bescherming krijgen.

Enkele andere nieuwe planten voor dit jaar:

Globba winitii purple dragon
Costus erythrophylla
Campsis radicans
Fascicularia pitcairnifolia
Diverse andere gembers
Diverse arisaemas
Meer Fatsia japonica’s
Paulownia tomentosa