2008 is hét jaar van de grote tuinaanleg. Al vroeg zijn we begonnen met het graven van de vele meters geulen voor de leidingen en elektrakabels. In het totaal heb ik iets van 40-50 De hele tuin ligt overhoop meter geul gegraven waarin zo’n 150 meter elektrakabel ligt en heel wat meters leidingen voor het sproeisysteem. Het sproesysteem bestaat uit 6 sproeiers en een flinke pomp die het water uit de aanliggende sloot pompt. Na de pomp is een Heel veel meters graven voor elektra en sproeisysteemsplitter geplaatst zodat ik eventueel de sproeiers 3 om 3 kan aansturen. Net als de tuinverlichting is het zo gemaakt dat we binnen in huis de sproeinstallatie kunnen inschakelen. In de tuin komen verder 6 lampen en later nog 2 onder de nog te bouwen veranda. Verder zijn er 3 elektrapunten waarop ik in de winter bij erge koude lichtslangen kan aansluiten om de meest gevoelige planten (palmen) wat bij te verwarmen. Tot slot zijn er nog 2 punten voor waterpompen bij de vijver en de misschien in de toekomst nog te maken waterval.

Er komen in de tuin ook diverse bamboes waaronder woekerende soorten zoals Phyllostachis en Sasa dus naast het graven van de geulen moest er ook nog flink gegraven worden om de rhizoombegrenzers voor de bamboe te plaatsen. De buurman noemde me destijds ook “de mol”. Leuk werk is het natuurlijk niet maar het moet nou eenmaal gebeuren. Op een aantal foto’s op deze pagina staan achteraan ook schuttingdelen. Deze zij niet nieuw maar kunnen mooi voorlopig even als kleine windkering dienen. We hebben deze met speciale beits een blauwe kleur gegeven voor een extra leuk effect.

Het pad leggen was ook een behoorlijk karwei. In totaal is het een meter of 50 aan pad. Het leggen hiervan hield in dat er eerst wat grond met dood gras afgegraven moest worden. Vervolgens flink wat kruiwagens zand erin en tot slot het leggen van de stenen. UiteindelijkNog meer troep loop je dus kilometers heen en weer. Grond wegrijden, zand halen, stenen halen en tussentijds op de knieen stenen leggen. Omdat het een tuin moet worden met Langzaam begint het wat te worden een natuurlijke uitstraling hebben we bij het leggen van het pad ook niet al te moeilijk gedaan. Een waterpas en touwtjes spannen zijn er niet aan te pas gekomen. Op een aantal foto´s is het werk aan het pad te zien. Dit is typisch een klus die je niet in één keer doet. Wellicht is dit niet het meest efficient maar mijn voorkeur gaat er altijd naar uit om het werk een beetje af te wisselen. Dat houdt wel in dat je op een gegevens moment met van alles teglijk bezig bent. Gelukkig heb ik altijd het overzicht wel aardig kunnen houden zodat alles toch vlotjes verliep.

Een hoop werk is gedaan, maar meer moet nog gedaan wordenOp deze foto is mooi te zien hoe het sproeisysteem zijn werk doet. Ook zijn de rest van de werkzaamheden goed te zien. Rechts en achter is het pad al te zien en met een beetje fantasie ook de rest van het verloop van het pad. Het oude gras is ook nog duidelijk aanwezig met hier en daar al wat verwijderd gras waar al wat planten in staan. De haard rechts onder is later ook verwijderd. Deze staat trouwens, samen met de 2 Washingtonia robustas binnen een oude fundering waarvan het stuk van de Washingtonias betegeld was met 60x40 grindtegels. Ook deze zijn verwijderd. De fundering zou eerst verwijderd worden maar dit is bijna een onmogelijke klus en dus hebben we maar besloten de grond een beetje op te hogen zodat je er niets meer van ziet. Rechts naast de haard is ook nog een stukje fundering te zien maar dit keer met bodem waardoor het onmogelijk is hier iets aan te planten. Daarom hebben we besloten dit stuk later (2009) op te metselen zodat er in ieder geval een dikkere laag grond in kan zodat er wel iets kan groeien.

Nieuwe planten Ondertussen zijn we er zo af en toe op uitgegaan om nieuwe planten te halen. Een ritje naar Nieuwe planten de Groen Prins en wat lokale tuincentra heeft ons bijvoorbeeld de planten opgeleverd op deze foto. Dit zijn onder andere Agapanthus, Cordyline groenland en zuidland, Polygonatum multiflorum, Canna’s, Liriope muscari "Ingwersen", Eucomis pole-evansii, Dianella tasmanica, Crinum powelii, Albizia julibrissin en niet op de foto Fascicularia bicolour, Hedychium densiflorum "Stephen", Eucalyptus nitens, Eucalyptus Archeri enz. enz.

Vlak na de aanleg, als alle rommel is opgeruimd, ziet het er dan uit zoals op deze serie foto’s.

Vanuit de jungle richting het Mexicaanse deel Jungle in wording Mediterrane deel Mexicaanse deel Foto genomen vanaf het Mexicaanse deel De jungle vanuit een andere hoek< Na een paar maanden groeien en nog wat extra aanplanten begint het langzaam aan toch echt wat te lijken, getuige de volgende foto’s.

2 Washingtonia robusta met links Hedychium en rechts Canna T. fortunei met Musa basjoo en Ricinus communis Doorkijk met links Canna’s en Typhonium venosum Het mediterrane deel met oa Bougainvillea Eucalyptus nitens, Canna musafolia red en Phyllostachys bisetti Klein muurtje geeft leuk effect in de jungle